Gran & Lunner kommune
Postadresse: Hadeland kulturskole., Rådhusveien 39, 2770 Jaren
Besøksadresse: Hovsvegen 2, 2750 Gran
Telefon: 61 33 84 00
Kontaktperson:Marta Tuff, 61338400, 91781680, marta.tuff@gran.kommune.no
Kistefos-museet høsten 2019 Gran og Lunner-1
Produksjonsliste
Program

Kistefos-museet høsten 2019 Gran og Lunner-1

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Nytt museumsbygg  2019 - "The Twist"

Det nye museumsbygget  åpner 18. september i 2019. Bygningen designet av arkitektfirmaet BIG er en skulptur, en kunsthall og en bro - alt på en gang. BIG er en gruppe arkitekter, designere og tenkere som jobber innefor arkitektur, urbanisme, landskapsarkitektur og industridesign. Kistefos-Museet ligger kun en time utenfor Oslo, og tilbyr et naturskjønt avbrekk fra byen mas og kaos, samtidig som det nye museumbygget, med et arkitektonisk uttrykk i verdensklasse, likevel gir en touch av det urbane.

Årets utstilling

Tempo Tempo Tempo

Årets kunstutstilling har blitt til gjennom en rekke besøk fra åtte yngre norske kunstnere som i hovedsak stiller ut stedspesifikke verk – verk de har laget spesielt til vårt utstillingslokale Nybruket parallelt med at bygningen har blitt satt tilbake i sin opprinnelige stand. Kunstnerne har funnet inspirasjon i Kistefos’ lange historie og vakre omgivelser. I tett samarbeid med kunstnerne byr kurator Rhea Dall på en provokativ og engasjerende utstilling av norsk samtidskunst.

Skulpturpark

Kusama er årets skulptør

Yayoi Kusama er en éner i kunstverdenen, og vi er utrolig stolte av å kunne presentere et gedigent verk av henne på sesongåpningen i år, sier direktør Egil Eide.

Et stedsspesifikt verk

Arbeidet med å realisere et stedsspesifikt kunstverk av Kusama ble påbegynt allerede i 2012, og verket som blir avduket den 26.mai er et resultat av gjentatte besøk til Kistefos.

Skulpturen bærer navnet ”Shine of Life” og henspiller på naturen, vannet og industrien på Kistefos, forklarer Eide.

Stort og vått

Detaljer rundt verket kan vi dessverre ikke røpe før avdukingen, men vi kan love at det både blir stort og vått!

Yayoi Kusama – en kort introduksjon

Yayoi Kusama er født 1929 i Matsumoto, Japan, og er en av det 20- århundrets mest betydningsfulle kunstnere. Kusama begynte å studere japansk Nihongamaleri i 1948 i Kyoto, men interesserte seg tidlig for vestlig avantgarde.

I 1957 flyttet Kusama til New York, der hun begynte å produsere malerier inspirert av abstrakt ekspresjonistisk stil. Gjennom hele sin karriere har Kusama spilt på det å være en outsider; asiat i vesten, kvinne i et mannsdominert miljø, og offer for egne nevroser og besettelser.

De fleste arbeidene hennes viser en sterk interesse for psykedeliske farger, mønster og repetisjoner. Det er denne stilen som har gjort henne verdenskjent.

De seneste årene har Kusamas kunst skapt publikumsrekorder i USA, Europa, Asia, Latin-Amerika og senest i Skandinavia på Louisana Museum of Art i København, Moderna Museet i Stockholm og på Henie Onstad på Høvikodden.

For Kusama handler kunsten om å utslette grensene mellom seg selv og omverden, kroppen og kunsten. Verkene beveger seg mellom minimalisme, surrealisme og popkunst.

Utvidet sesong

Årets sesong er utvidet, som følge av oppføringen av museumsbygget The Twist fra og med 26. mai til og med 17. november.

Link: https://kistefos.museum.no/

Industrimuseet

Industrimuseet ved Kistefos-Museet er en fellesbetegnelse for den industrihistoriske samlingen på Kistefoss. Den historiske samlingen ved Kistefos-Museet består av bygninger, maskiner, industrielt inventar og gjenstander, og alle disse komponentene anvendes for å formidle historier om arbeidsliv og sosialt liv for de som hadde sin arbeidsplass og bolig på, eller i nærheten av, fabrikkområdet til A/S Kistefos Træsliberi.

De siste årene har det gamle tresliperiet som er et unikt kulturminne, og det eneste intakte i sitt slag i Skandinavia, gjennomgått en betydelig rehabiliteringsprosess. Dette arbeidet ble påbegynt i 2008. Totalt har bygningene på Kistefoss gjennomgått rehabilitering med en kostnadsramme på over 21 millioner kroner. Tilskuddene fra Riksantikvaren har vært av avgjørende betydning for å sette tresliperiet i tilbake i normal vedlikeholdsstandard og bevare fabrikken for ettertiden.

Riksantikvaren har gitt Kistefos-Museet tilskudd til istandsetting og vedlikehold som ett av 15 tekniske og industrielle anlegg i Norge. ”Vi ønsker å ivareta et utvalg industrielle anlegg for kommende generasjoner og gjennom dette gi publikum muligheten til å oppleve vår stolte industriarv”, sier riksantikvar Jørn Holme.

Se også Riksantikvarens hjemmeside for mer informasjon:
http://www.riksantikvaren.no/Norsk/Prosjekter/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=134666

Lærerveiledning

Kistefos-museet høsten 2018

 Elevene får omvisning i industrimuseet, hovedutstillingen. Lærere og elever løser oppgaver i skulpturparken.

 Klassene deles inn i 3 grupper, og må ha med skrive- og tegnesaker. 

Les på hjemmesiden til museet før dere reiser.

Opplegg for dagen:

09:30     Ankomst

09:30 - 11:00      Omvisning

11:00 – 11:45     Lunsj

11:45 – 13.00     Egne oppgaver om Kistefos

13:15     Retur til skolen


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Gran & Lunner kommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Elevorientering

Kistefos - Museet - Kulturarv

Multimedia og vedlegg

Bilder

Industrimuseum - Kistefos.jpg
Kistefoss - ny kunsthall 19.jpg
Kusama - Kistefos 2019 skultur.png
tempo- kistefos.jpg
Kulturarv, Visuell kunst
Trinn: 9 - 9
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
Hege Elisabeth Johnsen 61 31 03 83, hej@kistefos.museum.no


Pressekontakt
Hege Elisabeth Johnsen 61 31 03 83, hej@kistefos.museum.no
Marta Tuff, 613 38 400, e-post: marta.tuff@gran.kommune.no
Programlengde
Dagsopplegg
Maks publikumsantall
90
Arena / rom
Kistefos - Museet
Merknad
TRØNDERBILENE - TELEFON TRAFIKKONTORET 482 15 594
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Gran & Lunner kommune